Lamborghini’s, dochters en rijst

jim rogersAfgelopen week gaf beleggingsgoeroe Jim Rogers een aantal lezingen in Europa. Hieronder weer een verslag van de visie van een internationaal zeer bekende belegger.

Jim Rogers
Jim Rogers (1942) is samen met George Soros oprichter van het Quantum Fund. Dit fonds werd in 1992 bekend toen het massaal inzette op een verwachte daling van het Britse Pond. Mede door deze zet, werd deze verwachting ook werkelijkheid. Daarmee werd toen erg veel winst gemaakt.
Rogers maakte verschillende wereldreizen. Zijn laatste reis duurde drie jaar. Hij reisde samen met zijn vrouw door 116 verschillende landen en legde 245.000 kilometer af in zijn op maat gemaakte Mercedes. Over zijn reizen schreef hij verschillende, goedverkochte beleggingsboeken.

RBS presentatie in Amsterdam
Jim Rogers heeft al jarenlang dezelfde visie: beleg in grondstoffen. Ook is hij al langere tijd negatief over de vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar, over beleggen in obligaties en over de overheid. Op dat vlak was dus weinig nieuws te verwachten. Toch leek het me interessant om zijn visie ook eens rechtstreeks uit zijn mond te horen, dus daarom heb ik vanuit Diessen een ritje naar Amsterdam gemaakt.
Royal Bank of Scotland (RBS) organiseerde de avond in de RAI te Amsterdam. Vorig jaar werd een seminar gegeven met Marc Faber. Aangezien RBS vooral producten aanbiedt gericht op grondstoffen en opkomende markten, is het niet vreemd dat ook dit jaar weer een grondstoffenexpert werd uitgenodigd. Na eerst een reclamepraatje over beleggingsproducten van RBS, kreeg de volle zaal een presentatie van Jim Rogers. Hieronder een samenvatting.

Visie van Rogers
Tijdens zijn verhaal maakte Rogers duidelijk dat er een verschuiving komt van de economische wereldmacht. De 19e eeuw was voor Groot-Brittannië, de 20e eeuw was de tijd van de Verenigde Staten en de 21e eeuw zal de tijd van China worden. In 2007 verhuisde hij daarom van New York naar Singapore, vooral om zijn dochtertjes (2 en 7 jaar) goed voor te bereiden op een leven waarin China de nieuwe wereldmacht is. Beide dochters spreken inmiddels vloeiend Chinees.
Er zal nog een verschuiving komen: landbouw zal belangrijker worden door voedseltekorten. In de toekomst zullen niet de bankiers, maar juist boeren rondrijden in dure Lamborghini’s, aldus Rogers.
Door een onbalans tussen vraag en aanbod zullen de komende jaren grondstofprijzen verder stijgen. Toen koper flink in prijs steeg, was er niet veel aan de hand. Maar nu ook de voedselprijzen fors stijgen, gaan mensen de straat op. De onrusten in Tunesië en Egypte zijn dan ook nog maar het begin. Ook in andere landen en werelddelen zal onrust ontstaan.
Als meest aantrekkelijke beleggingscategorie tipte Rogers uiteraard grondstoffen aan. Als specifiek voorbeeld noemde hij rijst, omdat de prijs hiervan relatief sterker is gedaald. Hij is negatief over Amerikaanse staatsobligaties in verband met de gigantische overheidsschulden.

Informatie
Meer informatie en een videoverslag is te vinden via onderstaande links:
www.rtlz.nl/rogers
www.rbs.nl
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8866470/__Grondstoffen_zijn_nu_de_beste_belegging__.html

Mail naar vanDal@invest.nl voor een kopie van het uitgebreide verslag dat ik naar mijn collega’s stuurde.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

1 reactie

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie