Dr. Doom in Nederland

Afgelopen maandag was de Zwitserse beleggingsvisionair dr. Marc Faber in Nederland. Hij gaf een aantal presentaties in Amsterdam. Bij beleggen is het van belang de wereldwijde ontwikkelingen te volgen en om meerdere opinies tot je te nemen. Dit keer daarom een verslag van de visie van een internationaal zeer bekende belegger.

Dr. Doom

Marc Faber werd in 1946 geboren in Zwitserland. Hij studeerde op zijn 24ste Magna cum laude af op de Universiteit van Zürich in het vakgebied economie. Hij heeft voor verschillende instellingen gewerkt, maar de laatste 20 jaar is hij vooral actief als financieel adviseur en fondsbeheerder. Maandelijks publiceert hij zijn nieuwsbrief “The Gloom, Boom & Doom Report”, waarin hij ongebruikelijke beleggingsmogelijkheden van over de hele wereld ter sprake brengt. Op veel gebieden heeft Faber een duidelijk uitgesproken visie. Vaak is zijn verhaal nogal pessimistisch, waardoor hij ook wel Dr. Doom genoemd wordt.

In de media wordt hij genoemd als één van de grootste beleggingsgoeroes, achter namen zoals Warren Buffett, Bill Gross, George Soros en Nouriel Roubini. Hij adviseerde bijvoorbeeld om uit aandelen te stappen in de week voor de crash van 1987, voorspelde de opkomst van grondstoffen en China in 2000 en benoemde in maart 2009 de bodem van de aandelenmarkt en de daaropvolgende rally.

Presentatie in Amsterdam

Bovenstaande is voor mij voldoende reden om regelmatig de publicaties van Marc Faber te volgen. Nu deze man weer eens in Nederland een presentatie gaf,  ging ik dan ook graag naar Amsterdam om deze bij te wonen.

Royal Bank of Scotland (RBS) organiseerde de avond in de RAI te Amsterdam. Na eerst een reclamepraatje over de gestructureerde beleggingsproducten van RBS (voorheen door ABN Amro aangeboden), kregen de ruim 2000 aanwezigen in sneltreinvaart de uitgebreide uitleg van Marc Faber. Wat tijdens de presentatie opviel was de enorme feitenkennis van deze man. Hieronder een samenvatting.

Visie van Marc Faber

Allereerst werd betoogd dat de westerse economieën – en vooral Amerika – de kredietcrisis over zichzelf hebben afgeroepen en daar ook nog lang niet uit zijn. De Centrale Banken (Federal Reserve Bank en Europese Centrale Bank) hebben te lang de rente veel te laag gehouden. Toen de rente vervolgens werd verhoogd in de periode na 2001, had dit niet het gewenste effect. Er was namelijk nog altijd sprake van kredietgroei. Marc Faber had dan ook geen goed woord over voor de voorzitter van de FED, Ben Bernanke. Zo noemde hij Mugabe (dictator in het door hyperinflatie geteisterde Zimbabwe) de economisch mentor van deze topman van de Centrale Banken in Amerika.

Faber gaf aan dat de schuldencrisis nog lang niet over is. Amerikaanse consumenten lenen weliswaar minder, maar overheden zijn juist veel meer gaan lenen, met als gevolg dat de hoeveelheid krediet in Amerika nog altijd groeit. Dat zal uiteindelijk zorgen voor een forse stijging van de inflatie. Alleen door geldontwaarding kan namelijk nog een faillissement van Amerika voorkomen worden, aldus Faber. Hij is dan ook erg negatief over beleggingen in (staats-)obligaties of over geld sparen in een oude sok of op de spaarrekening.

Beter is het om te investeren in Azië of in één van de andere opkomende markten zoals Brazilië, India of Rusland. Faber verhuisde al in de jaren zeventig naar Hongkong, waar hij nog altijd woont. “Je kunt een markt niet beoordelen als je er een keer gaat kijken, maar wel als je het decennium na decennium ziet veranderen.” Faber heeft China zien veranderen van een grillige groeimarkt tot een volwassen, strak geleide economie, die inmiddels zichzelf en de regio aardig kan bedruipen. Hij voorspelt dat de verschuiving in de wereldeconomie fors gaat zijn. De economische vooruitgang gemeten in groei van het inkomen per hoofd van de bevolking, zal in Europa en de Verenigde Staten de komende jaren nagenoeg nul zijn. In Azië is echter nog voldoende groei mogelijk.

Op de lange termijn zou je daarom zeker 50% van je vermogen in eerdergenoemde opkomende economieën moeten investeren volgens Faber. In China ziet hij wel “bubble-problemen” opdoemen, maar “bubbel of niet, er zal hoe dan ook economische groei zijn, zolang het vrede blijft.”

Faber gaat er echter niet zomaar vanuit dat de vrede gehandhaafd blijft. Er zal weer oorlog komen, veroorzaakt door grondstoffenschaarste.  De Chinese vraag naar olie zal in 2015 zijn verdubbeld. En de kosten van winning lopen alleen maar op. Er zijn zo vaak oorlogen uitgebroken over grondstoffen, dus het is echt geen vreemd scenario dat zoiets weer kan gebeuren. “Amerika is niet in Irak om de mensenrechten en China is niet in Soedan voor het mooie landschap.” Via slides met wereldkaarten legde Faber uit dat China een groot deel van haar olie importen door een nauwe zeestraat moet leiden waar de Verenigde Staten een groot aantal militaire bases en vliegdekschepen heeft liggen. Gelukkig verwacht Faber niet dat deze oorlog morgen al uitbreekt. De 64-jarige econoom stelde dat hij het misschien zelfs niet meer zou meemaken, maar zijn kinderen zeker wel. Een veilige oplossing voor het geval een dergelijke oorlog uitbreekt, is volgens Faber het kopen van land of beter nog een boerderij.
Op de vraag waar Faber zelf in belegt en wat zijn verwachtingen zijn voor de nabije toekomst, geeft hij aan dat het een beweeglijke markt zal zijn in de komende periode. Je zult regelmatig moeten wisselen tussen verschillende beleggingscategorieën. Maar de komende tien jaar maak je het meeste kans om geld te verdienen in aandelen. “Verder is Japan aantrekkelijk. De aandelenindex staat daar op een 30-jaars dieptepunt. Beleggingen in landbouwgoederen en water zijn nu ook heel interessant. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan kaliumproducenten (voor kunstmest), producenten van landbouwmachines en rechtstreekse beleggingen in grond.”

Terugreis

Na deze onheilspellende presentatie, vertrok ik weer naar Diessen. Op de terugweg bedacht ik me dat de visie, die ik eind december in Deusone publiceerde, verschillende overeenkomsten vertoond met hetgeen ik in Amsterdam gehoord heb. Hopelijk blijven de ergste voorspellingen ons uiteindelijk toch nog bespaard, want of bovenstaande ook daadwerkelijk uit gaat komen is nog maar de vraag. Ook dr. Marc Faber kan namelijk niet de toekomst voorspellen.

Meer informatie en een videoverslag is te vinden via onderstaande links:

-       www.rtlz.nl/faber

-       www.rbs.nl

-       http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6296383/__Crisis_gaat_leiden_tot_mega-inflatie__.html

Heeft u vragen of aanvullingen betreffende bovenstaande? Mail dan even naar info@Deusone.nl

Momenteel geen aanverwante artikelen.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Lamborghini’s, dochters en rijst | Beleggingsklok.nl

Geef een reactie