Beleggen, ook voor jongeren

Beleggen voor jongerenBij beleggen wordt vaak gedacht aan 55-plussers. Toch is beleggen juist ook erg interessant voor kinderen door het rente op rente effect. Hieronder een uitleg met een simpel rekenvoorbeeld.

Interessante doelgroep
Op beleggingsbijeenkomsten, zoals regelmatig gehouden in o.a. hotel Gilze-Rijen, maar ook bij wat grotere beleggersevenementen zoals de Dag van het Aandeel, blijken vooral veel 55-plussers rond te lopen. Deze mensen hebben, na een carrière met jaarlijkse loonstijgingen of na de opbouw van een eigen bedrijf, vaak vermogen “over” zodra de kinderen het huis hebben verlaten. Zij zijn dan ook een interessante doelgroep voor banken en vermogensbeheerders.

Beleggen ook interessant voor kinderen
Het nadeel dat deze 55-plussers hebben, is dat ze slechts een beperkte tijdspanne hebben om hun vermogen aan te laten groeien. Kinderen daarentegen hebben nog alle tijd van de wereld. Zij kunnen nog volop profiteren van hetgeen door Albert Einstein het “Achtste Wereldwonder” werd genoemd, namelijk het rente op rente effect. Hieronder een rekenvoorbeeld ter verduidelijking.

Goede start
Stel dat u uw (klein)kind direct bij de geboorte 750 euro zou schenken. De volgende twee verjaardagen schenkt u ook telkens 750 euro. U spreekt (later) met uw kleinkind af dat dit vermogen pas gebruikt mag worden als de kleine hummel straks op 70-jarige leeftijd met pensioen gaat. Als op een inflatiebestendige manier wordt belegd met een rendement van 7% op jaarbasis, dan zal deze storting van drie keer 750 euro aangroeien tot 224.358 euro. Met slechts een beperkte storting kunt u voor uw (klein)kind dus direct al een deel van het toekomstig pensioen veilig stellen.

Starten op latere leeftijd
Stel nu dat bovenstaande niet wordt uitgevoerd. Uw (klein)kind gaat dan (hopelijk) op zijn 25e sparen voor het pensioen. Om hetzelfde bedrag te verkrijgen moet dan echter 45 jaar lang jaarlijks 750 euro gestort worden in de pensioenpot. Er zijn dus 45 stortingen nodig in tegenstelling tot de 3 stortingen bij de start bij geboorte. Als pas op het 35e jaar gestart wordt, is jaarlijks zelfs meer dan het dubbele (1625 euro) benodigd voor een zelfde pensioenvermogen.

Nu zullen de gesprekken op de kleuterschool misschien wel over (de) knikkers gaan, maar sparen voor pensioen is dan, net als de daaropvolgende 30 jaren, nog geen punt van zorg. Wel jammer natuurlijk. Want doordat pas op latere leeftijd gestart wordt, is het veel zwaarder om een mooi pensioen op te bouwen. De voordelen van exponentiële groei (rente op rente) worden dan veel minder lang benut.

Overweegt u om uw (klein)kinderen een financieel duwtje in de rug te geven? Overweeg dan eens om bovenstaande constructie in de praktijk te brengen. Zo heeft u ook alvast een hobby voor uw eigen oude dag. En dan zie ik u wellicht nog rondlopen op een bijeenkomst voor beleggers…..

Indien u een vraag heeft over een specifiek beleggingsproduct of over een bepaald onderwerp, dan hoor ik graag van u via vanDal@invest.nl.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

1 reactie

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie