Groen beleggen ingeperkt

59 duurzaam2Het nieuwe kabinet is van plan om de belastingvoordelen met betrekking tot `groen beleggen` in te perken. De gevolgen van dit voornemen zijn op de beurs al merkbaar. Wat zijn de gevolgen voor u als `groene belegger`?

Groen beleggen
In een eerder artikel is het onderwerp groen beleggen al eens besproken. Beleggers die geld in goedgekeurde fondsen stoppen, krijgen een extra heffingskorting van 1,3 procent. Bovendien hoeven ze geen rendementsheffing van 1,2 procent te betalen. Beleggingen in groene, , sociaal-ethische of culturele beleggingen bieden daardoor een belastingvoordeel van in totaal 2,5%. Dit extra voordeel zorgde er in het verleden voor dat met dit soort beleggingen interessante rendementen behaald konden worden.

Plannen nieuwe kabinet
Onder mijn eerdere artikel stond als een waarschuwing: “Beleggingen die onder de Fiscale Groenregeling vallen, zullen in waarde dalen indien in de toekomst deze fiscale regeling stopgezet of ingeperkt wordt.” Nu blijkt dat deze waarschuwing niet overdreven was. Begin oktober werd het regeerakkoord gepresenteerd door de VVD en het CDA. Daarin staat dat de nieuwe regering het bovengenoemde belastingvoordeel in wil perken. De extra heffingskorting van 1,3% zal komen te vervallen. Daarmee wordt het belastingvoordeel van 2,5% teruggebracht naar 1,2%.

Nog niet definitief
De afzonderlijke onderdelen van het gepresenteerde regeerakkoord moeten nog goedgekeurd worden. Dus het is nog niet zeker of de genoemde inperking ook daadwerkelijk plaats zal gaan vinden. Ook is nog niet bekend wanneer het nieuwe beleid van kracht zal worden. Banken en verschillende belangenorganisaties hebben kritiek geuit op de bezuinigingsmaatregel. Zij stellen dat deze maatregel de overheid uiteindelijk alleen maar geld zal gaan kosten, in plaats van dat het geld zal gaan besparen. De Nederlandse Vereniging van Banken zet zich dan ook in voor handhaving van de belastingvoordelen.

Consequenties
Toch zijn er nu al effecten merkbaar voor de “groene belegger”. Zo hebben de Triodos Bank en de ASN Bank de uitgifte en inkoop van participaties in hun groenfondsen al opgeschort. Beleggers kunnen nu niet meer in- of uitstappen. Dit zal zo blijven totdat de onzekerheid omtrent het nieuwe regeringsbeleid verdwenen is.
Diegenen die beleggen in via de beurs verhandelbare groene beleggingen, hebben dit probleem niet. Wel zullen zij gemerkt hebben dat de groenbeleggingen plotseling lager gewaardeerd worden op de beurs. Vooral beleggingen met een langere looptijd (bijvoorbeeld 10 jaar) zijn in koers gedaald door de lagere rendementsvooruitzichten.

Wat kunt u doen?
Heeft u reeds groenbeleggingen in uw portefeuille? Kijk dan vooral naar de resterende looptijd van de obligatieleningen. Zeker indien de einddatum van het beleggingsproduct nog enkele jaren verwijderd is, is het raadzaam om de mogelijkheden van overstappen naar een ander beleggingsproduct in overweging te nemen.
Bent u ervan overtuigd dat het voorstel in het regeerakkoord alsnog aangepast wordt en dat het belastingvoordeel gehandhaafd blijft? Dan is dit wellicht een goed aankoop-/instapmoment.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u advies over de groene beleggingen uit uw eigen beleggingsportefeuille? Mail dan naar vanDal@invest.nl. Wellicht is uw vraag ook interessant voor anderen.

Related posts:

  1. Groen beleggen

Geef een reactie