Indeling van uw portefeuille

PortefeuilleverdelingDe belangrijkste beslissing bij het beleggen is de indeling van uw portefeuille, ook wel assetallocatie genoemd. Deze verdeling bepaalt voor een groot deel het te behalen rendement. Het kiezen van de juiste aandelen op het juiste moment is van veel minder groot belang. Hieronder een uitleg.

Starten met beleggen
Wie zijn geld wil (laten) beleggen, zou vooraf goed na moeten denken over enkele belangrijke vragen zoals zelf doen of uitbesteden, hoeveel risico is toegestaan, en wilt u actief of juist passief gaan beleggen. In de praktijk wordt echter vaak even snel een internetbeleggingsrekening geopend en worden de laatste tips van de bank of een bekende “beleggingsgoeroe” gevolgd. Liefst ook met enkele ingewikkelde producten zoals opties of turbo’s erbij. Dit kan een tijd erg leuk en winstgevend zijn, maar na verloop van tijd loopt dit vaak uit op een teleurstelling.

Goed begin
Indien u wel een goede start wenst te maken met beleggen, dan is het verstandig om gestructureerd te werk te gaan. Een goed startpunt is het vaststellen van uw persoonlijke risicoprofiel. Dit risicoprofiel brengt in kaart hoeveel risico u kunt én wilt lopen. Voor meer informatie over het risicoprofiel verwijs ik u naar mijn eerder verschenen artikel hierover.

Assetallocatie
Het risicoprofiel bepaalt vervolgens in hoge mate hoe uw portefeuille wordt ingedeeld. Een belegger die liever geen risico loopt, zal een groot deel van zijn vermogen beleggen in relatief veilige beleggingscategorieën, zoals obligaties en spaargeld. Slechts een klein deel wordt belegd in de risicovollere aandelen. Een belegger die op zoek is naar een hoger rendement en daardoor wat meer risico’s wil nemen, zal overwegend in aandelen beleggen en slechts gedeeltelijk in veiligere categorieën. De verdeling over de afzonderlijke beleggingscategorieën wordt de assetallocatie of beleggingsmix genoemd. Een dergelijke verdeling wordt in hoofdlijnen voor meerdere jaren vastgesteld. Volgens onderzoek bepaalt deze beleggingsmix meer dan 50% van het uiteindelijk te behalen rendement. Een erg belangrijke beslissing dus.

Beleggingsmix is belangrijk
Als u in staat bent om uw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen en uw vermogen op basis daarvan verdeelt over de verschillende beleggingscategorieën, dan kunt u uzelf beschermen tegen de belangrijkste beleggersfouten. Door zo te werk te gaan, voorkomt u dat u teveel mikt op snelle winsten in populaire (hype) beleggingen. Ook voorkomt u dat u te voorzichtig of angstig bent in tijden met mooie (beleggings-)kansen.

Kennis
Om een goede verdeling te maken is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van het rendement en het risico dat hoort bij verschillende beleggingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, alternatieve beleggingen en liquiditeiten. Daarom in de volgende artikelen meer uitleg daarover.

Twijfelt u of u of uw bank de juiste verdeling heeft toegepast op uw vermogen? Vraag dan om een “second opinion” bij uw bank/adviseur (of bij diens concurrent). Dat is (via internet) vaak gratis aan te vragen.

Wilt u meer informatie over zelf beleggen? Mail dan naar vanDal@invest.nl. Wellicht is uw vraag ook interessant voor anderen.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

1 reactie

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie