Zonnig

‘Als ie boven aan de hemel staat is ‘t net of alles beter gaat. Alles ziet er anders uit als de zon schijnt’, zong André van Duin ooit. De boodschap is helder: mensen krijgen een beter humeur van een zonnige dag. Ook beleggers blijken volgens onderzoek gevoelig voor de invloed van de zon. Afgelopen weken gold dat echter niet in Nederland: de zon heeft zich veelvuldig laten zien, maar de aandelenkoersen zijn in deze periode (per saldo) nagenoeg gelijk gebleven.

Invloed van zon
Eerder toonden onderzoekers al aan dat het aantal uren zon per dag invloed heeft op de stemming van mensen. Op zonnige dagen blijken mensen positiever en behulpzamer te zijn. Dit effect is ook merkbaar bij beleggers. Op zonnige dagen blijken de beurskoersen namelijk harder te stijgen dan op dagen met bewolking, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Bij een zonovergoten beursdag ligt het rendement 0,088% hoger dan op een bewolkte dag. Dat lijkt weinig, maar op jaarbasis gaat het om een plus van maar liefst 24,7%. Ter vergelijking: gemiddeld hebben de aandelenmarkten in de VS over de afgelopen jaren een rendement van 12-14% geboekt.

Voor de studie zetten de onderzoekers de dagelijkse koersuitslagen van 1982 t/m 1997 van de 26 belangrijkste aandelenmarkten in de wereld op een rij. Van iedere handelsdag over deze periode van zestien jaar werd het percentage bewolking vergeleken met de koersontwikkeling.

Als de prestaties van iedere stad apart worden bekeken, blijkt in 18 van de 25 steden de beurs bij een zonnige dag hogere koersen op de borden te zetten. Als alle resultaten van de 25 steden worden gecombineerd, laten de resultaten een nog betere samenhang met zonneschijn zien.

Het weer in de stad waar de beurs staat, speelt volgens de onderzoekers wel een belangrijke rol. Meestal zitten de grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en banken in dezelfde stad als de beurs. Amsterdam is bijvoorbeeld voor grote Nederlandse beleggers een belangrijke vestigingsplaats.

Belangrijk genoeg om mee te nemen in strategie
Ofschoon het effect van nog geen 9 basispunten klein is, mogen beleggers deze factor niet negeren, meent onderzoeker David Hirshleifer. ‘Onze resultaten wijzen erop dat een belegger winst kan maken op het weer, al word je er niet rijk van. Maar als je een optimaal evenwicht tussen risico en rendement wilt, dan moet je het weer meenemen in je beleggingsstrategie.’

Er zijn solide psychologische redenen waarom een zonnige dag invloed op de prijsvorming heeft. Zo kan een zonnige dag voor een goed gehumeurde handelaar zorgen, al zal hij dit zelf niet toeschrijven aan de zon, maar aan andere factoren zoals economische ontwikkelingen of gunstig bedrijfsnieuws.

Andere onderzoeken wijzen erop dat mensen die goed gemutst zijn, minder kritisch oordelen. Dit kan ervoor zorgen dat een handelaar positieve signalen ziet, die hij op een bewolkte dag niet ziet.

Verwachtingen ook zonnig?
De komende week voorspellen de weerdeskundigen zomers weer. Dit zou dus een steun in de rug voor de aandelenkoersen moeten zijn. Deze middag (woensdag) schijnt de zon vrijwel niet, toch stijgt de AEX-index flink. Misschien zou de koersstijging nog groter zijn geweest als de zon zich wel had laten zien?

Wilt u weten of onze toekomstverwachtingen wat betreft aandelenbeleggingen ook zo zonnig zijn? Meld u dan gratis aan voor onze nieuwsbrief op www.beleggingsklok.nl/nieuwsbrief. Heeft u vragen of suggesties voor volgende artikelen? Mail dan even naar vanDal@invest.nl.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

1 reactie

  1. Riet zegt:

    Ik heb deze foto genomen in Gorredijk, april 2013.
    Geen toestemming verleend deze foto te gebruiken
    door anderen. Graag verwijderen.

Geef een reactie