Nieuw beleggingsjaar: 2011

2011Vlak na de jaarwisseling wordt vaak vooruitgeblikt. Wat kunnen we aankomend jaar verwachten? Het nieuwe beursjaar ging flitsend van start. Is dat een voorbode voor de rest van het beleggingsjaar?

Flitsende start
De eerste handelsdag van 2011 steeg de Amsterdamse beursindex (AEX-index) met maar liefst 1,49%. Op de voorpagina van het Financieele Dagblad was afgelopen maandag te lezen dat 2011 het jaar van het aandeel zal worden. Alle zakenbanken en vermogensbeheerders lijken het erover eens: aandelen gaan in het aankomende jaar stijgen. Gemiddeld wordt op een stijging van 5 tot 20% gerekend. Het is twijfelachtig of het gunstig is dat momenteel iedereen positief lijkt te zijn. Vaak is dat juist een goede “contra-indicator”. Zodra op de voorpagina’s en op het journaal wordt gemeld dat records doorbroken worden en dat iedereen positief (of negatief) is, dan is vaak de top (respectievelijk bodem) bereikt.

Voorspellingen
Wat we in 2011 daadwerkelijk op de markten zullen zien? Wie het weet mag het zeggen (ik hoor het graag van u). Rond de jaarwisseling produceren allerlei analisten weer overtuigend hun lijstjes met favoriete aandelen of sectoren. Een bekend voorbeeld is de Nieuwsuur (voorheen Nova) Top 5. Een aantal bekende beursanalisten noemt vijf aandelen die in 2011 goed zullen presteren. En vervolgens worden er ook willekeurig vijf aandelen geselecteerd. Ook dit jaar werd deze circusact letterlijk en figuurlijk weer opgevoerd. Ik schreef in januari vorig jaar al dat ikzelf de keuze voor “het” goede aandeel niet zo belangrijk vind (zie het artikel “Over pijltjes gooiende apen”). Belangrijker is een goede spreiding over aandelen, obligaties en grondstoffen.

Niet nodig om de toekomst te voorspellen
Econoom Jaap van Duijn, voormalig topman van Robeco, beschreef het passend in zijn column van afgelopen week: als hem gevraagd wordt wat het beste aandeel, of de beste beurs, of de beste beleggingscategorie voor 2011 gaat worden, weet hij niet te antwoorden. “Je hebt als belegger, met de kennis van nu, een vermoeden van welke kant het in 2011 op kan gaan, maar dat is wat anders dan een idee hebben van het niveau van een beursindex op de laatste dag van het jaar”, aldus Jaap van Duijn.
Volgens mij kan een belegger vooraf niet weten hoe een jaar uit zal pakken. Gelukkig hoeft hij zich met die vraag ook helemaal niet bezig te houden om toch een heel goed beleggingsresultaat te behalen. Al naar gelang economieën en beurzen zich ontwikkelen, kan hij zijn portefeuille op ieder moment overeenkomstig zijn dan actuele inzichten inrichten en aanpassen.

Antwoord op vragen
In mijn vorige artikel heb ik beschreven wat ik momenteel het meest waarschijnlijke scenario acht met betrekking tot de economische ontwikkelingen. In de loop van 2011 zal blijken of dit jaar daadwerkelijk de groei van de wereldeconomie doorzet, of de Chinese economie (en daardoor de Chinese aandelenmarkt) gaat crashen, of het schuldenprobleem in de eurozone nu (voorlopig) is opgelost, of men in de Verenigde Staten ook een dergelijke schuldenproblematiek kan doorstaan, of grondstofprijzen en voedselprijzen nog verder doorstijgen, of de huizenmarkt (wereldwijd) weer aantrekt of de rente (fors) op gaat lopen en of aandelen inderdaad een goede belegging zijn gebleken.

Dit jaar zal iedere twee weken hier in de Deusone weer een artikel verschijnen met daarin meer informatie over beleggen of aanverwante zaken. Zodra ik de antwoorden op bovenstaande vragen weet, zal ik ze in de artikelen behandelen. Indien u een vraag heeft over een specifiek beleggingsproduct of over een bepaald onderwerp, dan hoor ik graag van u via vanDal@invest.nl.

Ter afsluiting wil ik iedereen een voorspoedig (beleggings-) jaar toewensen!

Nieuwsuur Top 5 en vooruitzichten 2011: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1030750

Related posts:

  1. Terugblik 2010, vooruitziende blik naar 2011

30 reacties

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie