Hoe te beleggen in opkomende economieën?

Beleggen in opkomende markten zoals China en India is al jaren een ‘hot item’ in beleggingsland. Logisch ook, want de economie in deze regionen heeft afgelopen jaren veel meer groei laten zien dan de Westerse economieën. En ook voor de aankomende jaren lijkt beleggen in ‘Emerging Markets’ interessant. Maar hoe beleg je nu in deze opkomende economieën?

Emerging markets

Emerging markets, oftewel opkomende markten, kenmerken zich door snelle sociale en economische ontwikkelingen en een hoge groei van de economie en industrie. Grote groepen van de bevolking uit deze markten krijgen langzaamaan meer welvaart tot de beschikking. Dat wakkert de consumptie in deze landen aan, wat weer voor extra economische groei gaat zorgen.

De opkomende markten zijn onder te verdelen in twee groepen. De BRIC-landen – Brazilië, Rusland, India en China – hebben 25% van de wereldwijde grond en 40% van de wereldbevolking in handen. De term BRIC komt uit een rapport van Goldman Sachs uit 2003. Hierin schreef de zakenbank dat de kans aanwezig is dat in 2050 de BRIC-landen de 4 grootste economieën ter wereld hebben. Ten tweede zijn er de Next-11. Ook deze term komt uit een Goldman Sachs rapport vandaan. Dat zijn elf landen, namelijk: Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Turkije en Vietnam. Deze landen hebben de potentie om in de eenentwintigste eeuw samen met de BRIC-landen tot de grootste economieën te gaan behoren. De term BRIC en Next-11 zijn de laatste jaren zo populair geworden dat ze een synoniem zijn voor opkomende markten.

Rendement

Afgelopen jaren presteerden de aandelenmarkten van opkomende markten erg goed. In de tien jaar tot en met eind 2008 was het rendement op de MSCI Emerging Markets Index gemiddeld 7,5% per jaar terwijl de meeste aandelenbeurzen van ontwikkelde landen over deze bijzonder slechte beursperiode een licht negatief rendement laten zien.

En over de afgelopen twintig jaar (tot en met eind 2008) was beleggen in opkomende markten ongeveer twee keer zo profijtelijk als in ontwikkelde markten: 10% versus 5% (in Amerikaanse dollars gemeten). Denktanks uit de hele wereld schatten de economische groeicijfers voor landen als China, India, Brazilië etc. in de aankomende jaren procentpunten hoger in dan de groeicijfers van Europa en de Verenigde Staten.

Risico’s

Het beleggen in opkomende markten brengt echter wel extra risico’s met zich mee. De koersuitslagen op de financiële markten aldaar zijn vaak groter dan de koersuitslagen in de Westerse wereld. Bovendien zijn de koersen in de opkomende markten dit nieuwe jaar dusdanig opgelopen dat de waardering (gemeten naar koers/winstverhouding) in vergelijking met de rest van de wereld duur is geworden. Denk dus aan spreiding (niet alle paaseieren in één mandje), en stop ook niet een te groot deel van uw (aandelen) beleggingen in deze categorie.

Hoeveel in opkomende markten?

Een logische vraag is hoeveel je dan in opkomende landen moet beleggen. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dr. Marc Faber noemde in zijn lezing enkele weken geleden het percentage van 50% (zie artikel van vorige keer). Nu vind ik het overdreven om de helft van je (aandelen)vermogen hierin te beleggen. De aandelenmarkten van opkomende landen vertegenwoordigen nog slechts 15% van de totale beurswaarde wereldwijd. Maar hun economieën zijn daarentegen goed voor bijna een kwart van de wereldproductie. Twintig tot vijfentwintig procent van de aandelenportefeuille in opkomende landen beleggen lijkt dan redelijk. Nogmaals wil ik benadrukken dat beleggen in deze categorie vaak gepaard gaat met extra koersschommelingen. Als u daar niet goed tegen kunt, dan is het verstandiger om minder of helemaal niet te beleggen in deze landen.

Hoe moet je in opkomende markten beleggen?

Zelf beleggen in aandelen van opkomende landen is als particuliere belegger lastig om allerlei redenen: gebrek aan toegang tot bepaalde markten (bijvoorbeeld Chinese aandelen zijn niet altijd aan te kopen door buitenlanders), informatieachterstand, tijdsverschil, hoge kosten, en ondoorzichtige prijsvorming. Het lijkt dus verstandig om deze beleggingsbeslissingen uit te besteden. Dan komen de beleggingsfondsen in beeld. Daarin is momenteel keuze genoeg. Elke bank en vermogensbeheerder heeft wel een emerging markets fonds. Maar hoe kiest u dan een goed presterend fonds? Een onderzoek van de Amerikaanse hoogleraren Gottesman en Morey naar de prestaties van emerging markets beleggingsfondsen biedt uitkomst (rapport is opvraagbaar).

Zij onderzochten allerlei kenmerken van emerging markets beleggingsfondsen (historische rendementen, kosten, omzet, omvang en Morningstar rating) om te zien welke eigenschap een voorspellende waarde had. Van alle kenmerken was er maar één die je kon gebruiken om de toekomstig prestatie te voorspellen: de kosten. Hun conclusie was dan ook dat fondsen met lagere kostenratio’s naar verwachting hogere beleggingsrendement zullen laten zien.

Passief beheerde beleggingsfondsen (trackers of ETF’s) hebben vaak een nog lagere kostenstructuur. Met het oog op bovengenoemd onderzoek, lijkt dat dus een nog aantrekkelijkere optie. Ook bij deze passieve beleggingsfondsen zijn er verschillende aanbieders; enkele voorbeelden zijn iShares, Deutsche Bank, Lyxor, Vanguard en verschillende anderen. Even zoeken op Google brengt u op de website van de betreffende aanbieder. Daar is vervolgens een overzicht te vinden met de verschillende aangeboden beleggingsmogelijkheden. Daarnaast is een eerder genoemde tip, het onafhankelijke www.morningstar.nl, ook hier weer bruikbaar.

Het is ook mogelijk om te beleggen met een (gedeeltelijke) hoofdsomgarantie. Zo kunt u toch profiteren van de economische groei in bijvoorbeeld China, zonder dat u het risico loopt om uw beleggingsgeld te verliezen. Op de website van Royal Bank of Scotland (www.rbs.nl/markets) zijn diverse producten met uiteenlopende kenmerken te vinden.

Bent u op zoek naar een specifieke belegging in emerging markets? Of heeft u vragen of aanvullingen betreffende bovenstaande? Mail dan even naar vanDal@invest.nl

Momenteel geen aanverwante artikelen.

2 reacties

  1. bas zegt:

    Hallo,
    Er staat dat het rapport van Gottesman en Morey aanvraagbaar is.
    Ik vroeg me af waar ik dit kan aanvragen omdat ik op dit moment aan een werkstuk werk voor school dat te maken heeft met de emerging markets.

    Mvg Bas Bottinga

  2. Johnb334 zegt:

    Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little out of track! come on! ckacedbegckg

Geef een reactie