Groen beleggen

Binnenkort zal de aangifte inkomstenbelasting weer ingediend moeten worden. Daarom ditmaal een artikel over de mogelijkheden om met bepaalde beleggingen de belastingaanslag te verlagen. U zult zien dat investeren in maatschappelijke beleggingen niet alleen goed is voor het milieu of de maatschappij, maar ook voor uw portemonnee.

Afgelopen jaren zijn termen zoals “groen beleggen” en “duurzaam beleggen” steeds populairder geworden. Vrijwel iedere bank maakt wel reclame met dergelijke beleggingsmogelijkheden. Eind 2008 werd er in Nederland door 234.000 spaarders en beleggers in totaal voor 6,8 miljard euro belegd in “groene beleggingen”. Toch leeft bij veel beleggers en spaarders nog steeds de gedachte dat deze vorm van beleggen wel goed is voor het milieu, maar niet zo goed voor het te behalen beleggingsrendement. In de praktijk blijkt het echter mogelijk om, met hulp van de Belastingdienst, wel degelijk aantrekkelijke rendementen te behalen in deze beleggingscategorie. Groene beleggingen kunnen daarom een interessante aanvulling binnen uw portefeuille zijn.

Fiscaal voordeel

De Belastingdienst biedt namelijk enkele vrijstellingen voor beleggingen in maatschappelijke of culturele beleggingen. Zo hoeft er over dit vermogen geen vermogensrendementsheffing betaald te worden. Dat bespaart direct al 1,2% belasting ten opzichte van een “gewone belegging”. Dit voordeel is alleen relevant als uw vermogen in box 3 groter is dan de gebruikelijke vrijstelling, die momenteel 20.661 euro per persoon bedraagt.

Naast bovenstaand voordeel, geldt ook nog een extra aftrekpost in de vorm van een heffingskorting van 1,3% van het belegd vermogen. In totaal wordt er daardoor belasting bespaard ter grootte van 2,5% van het gemiddelde bedrag dat in het betreffende jaar in maatschappelijke of culturele beleggingen werd geïnvesteerd. Deze beleggingen moeten wel door de Belastingdienst zijn erkend. Op de website van de Belastingdienst is meer informatie hierover te vinden. Zie http://www.belastingdienst.nl/download/1998.html

Wat is groen?

De aantrekkelijkheid van groene beleggingen is voor een belangrijk deel te danken aan de genoemde fiscale voordelen. Het rendement op deze beleggingen mag dankzij het belastingvoordeel van 2,5% ook wat lager zijn dan op een “normale” belegging. Maar welke beleggingen komen nu in aanmerking voor deze speciale behandeling?

Afgelopen jaren zijn er verschillende producten en fondsen gelanceerd die duurzaam beleggen. Er wordt dan bij de keuze van de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt, rekening gehouden met hoe deze bedrijven scoren op gebied van milieubeleid, arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid, transparantie en dergelijke. Voorstanders claimen dat een duurzaam beleggingsbeleid geen rendement hoeft te kosten. Ondernemingen die meer aandacht hebben voor het milieu en de belangen van de medewerkers zouden op de lange termijn ook financieel beter presteren.

Deze vorm van duurzaam sparen en beleggen is echter niet gelijk aan wat door de Belastingdienst verstaan wordt onder “groen sparen en beleggen”. Beleggingsvormen waarvoor een belastingvoordeel geldt, zijn fondsen die door de Belastingdienst zijn erkend en investeren in projecten voor bijvoorbeeld milieubescherming, economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden of culturele projecten. Weet u niet zeker of het fonds waarin u wilt gaan beleggen als zodanig door de belastingdienst is aangewezen, informeer dan bij uw bank of de belastingtelefoon (0800-0543).


Verschillende aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van groenfondsen en sociaalethische fondsen, zoals ASN Bank en Triodos Bank. Andere banken hebben speciale “groenbanken” opgericht. Zo is er bijvoorbeeld de Rabo Groen Bank en de ABN Amro Groen Bank. Ook ING en Fortis hebben dergelijke groene filialen die specifieke groene beleggingsproducten in de markt zetten.

Enkele voorbeelden

Hieronder enkele voorbeelden van specifieke beleggingsmogelijkheden met een korte uitleg.

Bij ING is het mogelijk om geld voor een bepaalde tijd vast te zetten op een ING Groen Spaardeposito. U profiteert van een vaste rente en het fiscale voordeel.

Rabobank brengt met enige regelmaat Rabo Groen Obligaties op de markt, enigszins vergelijkbaar met de ING Groen Spaardeposito’s. Hetzelfde geldt voor het Triodos Cultuur Deposito.

Het Groenprojectenfonds en het Novib Fonds van ASN Bank zijn wat risicovoller. Daar geldt geen vaste uitkering. Deze beleggingen zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen die in verschilllende (risicovolle!) obligaties beleggen. Triodos Bank heeft vergelijkbare producten, maar die zijn sinds begin dit jaar tijdelijk niet meer toegankelijk in verband met de grote belangstelling.

ABN Amro Bank heeft verschillende speciale producten die als “groenbelegging” aangemerkt worden. Het voordeel van deze producten ten opzichte van bovenstaande producten is dat ze “beursgenoteerd” zijn. U kunt ze makkelijk en op elk gewenst moment aan- of verkopen via uw eigen beleggingsrekening of bank. Op die manier zit u er niet voor een bepaalde periode aan vast.

Let erop dat de lijst niet volledig is en dat hierboven geen aanbeleving wordt gedaan om in deze fondsen te beleggen. Vraag bij uw bank(en) naar de mogelijkheden en de risico´s.

Hieronder links naar meer informatie.

-       Overzicht fondsen en beleggingen met belastingvoordeel: http://www.belastingdienst.nl/download/2280.html

-       Uitgebreide uitleg en brochures:

http://www.senternovem.nl/groenbeleggen

Wilt u een uitgebreidere lijst waarin “groene” beleggingsproducten van verschillende banken met elkaar vergeleken worden? Mail dan even naar vanDal@invest.nl

Geschreven op persoonlijke titel door:

drs. H.H.J.M. van Dal (Harm)

Total Investment Services BV

E:    vanDal@invest.nl

W:  www.invest.nl/vanDal

T:    013-5043795 of 06-53223239


Let op: aan beleggen zijn risico’s verbonden. Beleggingen die onder de Fiscale Groenregeling vallen, zullen in waarde dalen indien in de toekomst deze fiscale regeling stopgezet of ingeperkt wordt. Raadpleeg uw financieel adviseur alvorens ingrijpende beleggingsbeslissingen te nemen.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

Geef een reactie