Woekerkosten

Hoge kosten onder de loepAfgelopen jaren hebben de kosten van financiële producten volop aandacht in de media gekregen; zo werden bijvoorbeeld de “woekerpolissen” en “woekerhypotheken” aan de kaak gesteld. En onlangs las ik in de krant weer de term “woekerpensioenen”. Ook bij beleggen worden in sommige gevallen hoge kosten in rekening gebracht. Hierbij meer informatie waarmee u kunt controleren of dat ook bij uw portefeuille het geval is.

Beleggen is niet gratis

Voor niets gaat de zon op. Voor al de andere dingen in het leven moet men betalen. Ook beleggen kost dus geld. Of u nu zelf belegt, of uw bank/vermogensbeheerder uw vermogen toevertrouwt, er zijn verschillende kosten aan beleggen verbonden. Hieronder de belangrijkste (en meest bekende) kostenposten.

Om te beleggen is er een speciale beleggingsrekening nodig. De bank rekent daarvoor een bewaarloon: een bepaald percentage over het vermogen op de rekening. Daarnaast brengt de bank bij iedere aan- en verkoop transactiekosten in rekening. Let erop dat sommige banken aanbieden om geen transactiekosten te berekenen; in dat geval wordt er vaak een zogenaamde spread (zowel bij aan- als verkoop) in rekening gebracht. Als u iemand uw beleggingsbeslissingen laat nemen, dan betaalt u bovendien nog een beheervergoeding.

Van bovengenoemde kosten krijgt u vaak nog wel een overzicht. Deze bedragen zijn de afgelopen jaren door toegenomen concurrentie flink afgenomen en momenteel zijn deze dan ook niet meer zo hoog.

Hoge onzichtbare kosten

Wat velen echter niet weten, is dat er nog allerlei extra kosten ingehouden worden. Deze kosten worden niet op afschriften of kwartaaloverzichten vermeld en zijn daardoor veel lastiger terug te vinden.

Eén van de manieren waarop er veel onzichtbare kosten ingehouden worden, is als er belegd wordt via beleggingsfondsen. U koopt dan niet rechtstreeks aandelen aan. Dat doet een beleggingsfonds voor u. Dit fonds krijgt dan echter te maken met de bovengenoemde kosten. Nu zijn er passief en actief beheerde fondsen. Het is logisch dat de kosten bij passief beheerde fondsen vaak veel lager zijn dan bij de actief beheerde fondsen.

Wat minder bekend is, is dat bij actief beheerde fondsen soms extra veel kosten in rekening worden gebracht. Door een fund-of-funds structuur worden deze extra kosten soms zelfs dubbel in rekening gebracht. Daarnaast bieden sommige actieve beleggingsfondsen een bonus aan, aan die banken of beheerders die geld in deze beleggingsfondsen investeren. Dergelijke bonussen, of aanbrengprovisies, kunnen oplopen tot wel 5% van het aankoopbedrag! Daarnaast wordt ook nog eens een jaarlijkse bonus uitgekeerd aan de bank/vermogensbeheerder voor het doorsturen van geld naar dat betreffende fonds. Door regelmatig van positie te wisselen worden verschillende keren per jaar deze aanbrengprovisies geïncasseerd. U bent echter diegene die deze bonussen betaalt, deze worden namelijk in mindering gebracht op uw vermogen! Dit kan oplopen tot meer dan 2% van het vermogen (bovenop de zichtbare kosten!).

Niet transparant

Gelukkig zijn banken en vermogensbeheerders vaak niet transparant over deze kosten. En wat niet weet, wat niet deert. Toch? Bent u echter wel geïnteresseerd of u meebetaalt aan de hoge bonussen in de financiële wereld, lees dan hieronder verder.

Vergelijkingswebsite

Een manier om te achterhalen hoeveel u werkelijk betaalt, is door het bijbehorende prospectus te lezen. Op de website van de aanbieder van het beleggingsfonds kunt u zoeken naar de bijbehorende prospectus. U kunt deze vaak ook kosteloos opvragen bij de aanbieder. Een snellere oplossing is natuurlijk om even met Google te zoeken naar “naam beleggingsfonds” + “prospectus”. Let er wel op dat een gemiddelde prospectus behoorlijk wat pagina’s telt.

Een eenvoudigere oplossing biedt de website www.morningstar.nl. Als u daar zoekt op de naam van uw beleggingsfonds, dan krijgt u een overzicht van alle kenmerken van het fonds. Daarbij staan ook de aanbrengkosten, Total Expense Ratio en de “deferred load”. Op de website vindt u meer uitleg over deze begrippen.

Tot slot

Ondanks (soms) hoge kosten is beleggen vaak een aantrekkelijke manier om vermogen langdurig opzij te zetten. Let er echter zelf op dat u niet te veel betaalt!

Een manier om dat uit te zoeken is door bovengenoemde website te gebruiken om de verschillende kosten op te zoeken. Vindt u dat teveel puzzelwerk? Stuur uw portefeuille overzicht dan naar vanDal@invest.nl. Dan zoek ik het voor u uit.


Let op: aan beleggen zijn risico’s verbonden. Raadpleeg uw financieel adviseur alvorens ingrijpende beleggingsbeslissingen te nemen.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

Geef een reactie