Terugblik 2010, vooruitziende blik naar 2011

2010-2011De AEX-index heeft een groot deel van het jaar rond hetzelfde niveau heen-en-weer bewogen. Pas in de afgelopen maand is een eindspurt ingezet waardoor het rendement sinds het begin van het jaar boven de 6% uitkomt. Toch was 2010 een spannend jaar voor beleggers. Nu het einde van het jaar nadert, is het weer tijd voor een terugblik op het beleggingsjaar 2010 en om alvast vooruit te kijken naar 2011.

Nog niet ten einde
Het beleggingsjaar is nog niet ten einde. Pas op vrijdagmiddag 31 december worden de beurzen (wel iets eerder dan normaal) gesloten. Tijdens de laatste dagen van het jaar wordt er door grote professionele partijen echter vrijwel niet meer in aandelen etc. gehandeld. Het aantal aandelen dat gedurende deze dagen aan- en verkocht wordt, is dan ook beduidend lager dan normaal. Er komt ook vrijwel geen belangrijk bedrijfsnieuws meer naar buiten rond deze dagen. Voldoende tijd dus om alvast de balans op te maken wat betreft de ontwikkelingen van afgelopen jaar en de verwachtingen voor de aankomende tijd.

Hoogtepunten
In 2010 kregen beleggers te maken met 2 Europese schuldencrises (voorjaar: Griekenland, herfst: Ierland), de angst voor een nieuwe economische terugval (“dubbele dip”), een inderhaast opgetuigd Europees noodfonds van honderden miljarden en de Centrale Bank van Amerika (Federal Reserve) die zich genoodzaakt zag om voor de tweede keer een krachtige slinger te geven aan de geldpers. Dit alles zorgde voor flinke bewegingen op de wereldwijde financiële markten.

Rendementen
De Nederlandse AEX-index steeg dit jaar met iets meer dan 6% in waarde. De 50 topbedrijven uit Europa daalden enigszins in waarde (-3%). Aandelenindices uit Amerika zoals de Dow Jones index en de S&P-500 index, stegen respectievelijk 10,5% en 12,5%. De aandelenkoersen van bedrijven uit Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) deden het (wederom) beter met een gemiddeld resultaat van meer dan 20%.
Beleggingen in grondstoffen rendeerden ook dit jaar weer erg goed. Afgaande van een samengestelde index waarin de prijzen van 19 grondstoffen verwerkt zijn, zijn de prijzen afgelopen jaar met meer dan 18% gestegen. In voorgaande artikelen heb ik al enkele hoogvliegers behandeld. De stijging van de goudprijs (+37% in euro’s) heeft afgelopen jaar bijvoorbeeld vaak het nieuws gehaald. Verschillende andere grondstoffen stegen echter veel meer in prijs.
Door zorgen om de euro, was het in het jaar 2010 ook rendabel om geld in andere munteenheden aan te houden. Door een belegging in Australische dollars zou bijvoorbeeld 22% extra rendement behaald zijn. Met Zwitserse Franc zou dat 19,1% zijn geweest en met Amerikaanse dollars 9,5%.
Afgelopen jaar waren er dus voldoende mogelijkheden om de beleggingsportefeuille te laten groeien.

Vooruitblik
Wat zal het nieuwe jaar ons gaan brengen? Het is natuurlijk onmogelijk om de toekomst te voorspellen, maar hieronder toch mijn verwachtingen wat betreft het (in mijn ogen) meest waarschijnlijke scenario.
Door harde ingrepen van overheden en centrale banken is een wereldwijde recessie voorkomen. Het voorzichtig ingezette herstel zal volgend jaar doorgezet worden. Dit herstel zal wel moeizaam verlopen omdat consumenten, bedrijven en overheden hun schulden af zullen (moeten) bouwen en daardoor minder uit kunnen geven. Vooral opkomende markten (die minder schulden hebben dan de Westerse landen) zullen de aanjager zijn van de wereldeconomie.
Aandelen zullen van deze ontwikkelingen profiteren. Extra koersstijgingen zitten nog in het vat omdat aandelen nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd zijn op basis van koers-/winstverhoudingen.
De hoge groei in opkomende markten jaagt de vraag naar grondstoffen verder aan. Daarnaast is door de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve (en de hoeveelheid geld die dat kost) de dollar verzwakt. Dit drijft prijzen verder op omdat grondstoffen in dollars worden genoteerd. En tenslotte zijn tijdens de crisis investeringen in winning van en exploratie naar grondstoffen gedeeltelijk uitgebleven. Daardoor kan krapte ontstaan met extra prijsopdrijvend effect.
Door stijging van grondstofprijzen en aantrekkende economie zal de inflatie oplopen, met als gevolg dat de rente (geleidelijk) verhoogd zal worden. Dit is nadelig voor beleggingen in (langjarige) obligatieleningen.

Kortom: vooruitzichten voor aandelen en grondstoffen zijn positief. Wat betreft obligatiebeleggingen ben ik minder positief.
Een groot risico waarop gelet dient te worden: afgelopen jaar was er volop aandacht voor Griekenland, Ierland en Portugal in verband met de schuldposities van deze landen. Als deze aandacht zich verplaatst naar Amerika of het Verenigd Koninkrijk, dan zal dat (zeer) negatief zijn voor de aandelenbeleggingen (maar juist goed voor de grondstoffen).

Bewust van risico’s
In het jaar 2011 zal het pensioenregister ingevoerd worden. Daarmee krijgt iedereen meer en betere inzage in het opgebouwde pensioen. Meer inzicht in de pensioenopbouw zorgt hopelijk ook voor meer bewustwording met betrekking tot risico’s zoals (hoge) inflatie en onafwendbare besparingen op overheidssteun en pensioenen. De noodzaak om zelf te zorgen voor een (extra) appeltje voor de dorst zal dan waarschijnlijk duidelijker zichtbaar worden.
Er zijn daarvoor verschillende manieren. Het “veilig” sparen op de spaarrekening bij de bank levert, na verrekening van inflatie en vermogensbelasting, gegarandeerd een verlies op van 2%. Bij een goed gespreide beleggingsportefeuille heeft u uiteraard ook kans op verlies. Maar er zijn ook kansen op een aantrekkelijk rendement. Win deskundig advies in bij verschillende partijen voor meer informatie over de mogelijkheden.

Vanaf deze plek wil ik u fijne feestdagen en een gelukkig en ook succesvol 2011 toewensen!

Ik verneem graag uw mening over de “Beleggingsklok”-artikelen van afgelopen jaar. Berichten of vragen zie ik graag tegemoet via vanDal@invest.nl.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

4 reacties

 1. buy but [url=http://www.rmsolutions.ca/taylormade-sldr/taylormade-sldr-white-driver-9-5-stiff.html]Taylormade SLDR White Driver [/url] that won’t be the case for everyone

  Florida [url=http://www.villelumiere.fr/Mizuno--S%C3%A9rie-de-fers-MP-58_702.html]Mizuno Fers MP-58[/url] Power and NextEra Energy has announced they [url=http://www.villelumiere.fr/TaylorMade--Driver-SLDR_825.html]Taylormade Driver SLDR[/url] going to start work [url=http://www.handydandy.ca/horror.html]Horror DVDS[/url] [url=http://www.villelumiere.fr/Mizuno--S%C3%A9rie-de-fers-MP-58_702.html]Mizuno Fers MP-58[/url] on the Turkey Point project in South [url=http://www.villelumiere.fr/Titleist--Driver-913-D2-_794.html]Titleist 913 D2 Driver[/url] Florida. And Duke has continued discussion about building another unit in the Carolinas. [url=http://www.villelumiere.fr/Mizuno--S%C3%A9rie-de-fers-MP-58_702.html]Mizuno Fers MP-58[/url] So what you seeing is, the regulated market, which actually does give a valuation to 24/7 power, and recognizes the need for long term investments of infrastructure like a nuclear power plant.

  [url=http://www.hbscalgary.ca/]Canda Goose Outlet[/url]
  [url=http://www.typographic56.co.uk/]Ralph Lauren Outlet UK[/url]
  [url=http://www.archweek.co.uk/]Michael Kors Outlet[/url]
  [url=http://www.salondesauteurs.fr/]Isabel Marant Sneakers Pas Cher[/url]
  [url=http://www.coffret-infini.fr/]http://www.coffret-infini.fr/[/url]
  [url=http://www.solutionwebmarketing.fr/]UGG Pas Cher[/url]
  [url=http://www.biojardinier.fr/]http://www.biojardinier.fr/[/url]
  [url=http://www.biojardinier.fr/]Isabel Marant Pas Cher[/url]
  [url=http://www.mphasisbfl.co.uk/]Hollister outlet uk[/url]
  [url=http://www.alexelena.fr/]http://www.alexelena.fr/[/url]
  [url=http://www.amazonails.co.uk/]Oakley outlet uk[/url]
  [url=http://www.donfrancisco.co.uk/]Cheap Canada Goose[/url]
  [url=http://www.driftone.co.uk/]Canada Goose UK Sale[/url]
  [url=http://www.fashionbuzz.fr/]http://www.fashionbuzz.fr/[/url]
  [url=http://www.jetztundweg.de/]http://www.jetztundweg.de/[/url]
  [url=http://www.quanteam.de/]http://www.quanteam.de/[/url]
  [url=http://www.navereau.ca/]http://www.navereau.ca/[/url]
  [url=http://www.princeofwales.ca/]Michael Kors Outlet Canada[/url]
  [url=http://www.trafalgarschool.ca/]Michael Kors Canada[/url]
  [url=http://www.trmvs.co.uk/]Hollister UK Outlet[/url]
  [url=http://www.tslmarketing.co.uk/]Hot Beats By Dre[/url]
  [url=http://www.payperclicknow.com/]discount golf clubs[/url]
  [url=http://www.golfshoppingsale.com/]wholesale golf clubs[/url]
  [url=http://www.iafc.co.uk/]Ralph Lauren Polo Shirts UK Outlet[/url]
  [url=http://www.eye-gaze.co.uk/]cheap ugg boots[/url]
  [url=http://www.nokomisclothing.ca/]Michael Kors Canada Outlet[/url]
  [url=http://www.eprofeel.co.uk/]Louis Vuitton Outlet UK[/url]
  [url=http://www.babysimple.co.uk/]cheap ugg boots[/url]
  [url=http://www.meljamesltd.co.uk/]Ralph Lauren Sale UK[/url]
  [url=http://www.valoggia-linguistics.ca/]Ralph Lauren Canada[/url]
  [url=http://www.blueribboncatering.ca/]Polo Ralph Lauren Canada[/url]
  [url=http://www.preurope.fr/]Moncler pas cher[/url]
  [url=http://www.indy-co.fr/]http://www.indy-co.fr/[/url]
  [url=http://www.preurope.fr/]http://www.preurope.fr/[/url]
  [url=http://www.alsaceclean.fr/]http://www.alsaceclean.fr/[/url]
  [url=http://www.alsaceclean.fr/]Ralph Lauren pas cher[/url]
  [url=http://www.xyboom.ca/]Polo Ralph Lauren Canada[/url]
  [url=http://www.mrarc.ca/]Ralph Lauren Canada[/url]
  [url=http://www.wirralwildlife.co.uk/]http://www.wirralwildlife.co.uk/[/url]
  [url=http://www.intercamp.ca/]wholesale golf clubs[/url]
  [url=http://www.intercamp.ca/]http://www.intercamp.ca/[/url]
  [url=http://www.icera.fr/]Chaussure Louboutin Pas Cher[/url]
  [url=http://www.dasgrafik.co.uk/]http://www.dasgrafik.co.uk/[/url]
  [url=http://www.patrickhughes.com.au/]Cheap Christian Louboutin Shoes Australia[/url]
  [url=http://www.handydandy.ca/]http://www.handydandy.ca/[/url]
  [url=http://www.yassvalleywines.com.au/]cheap golf clubs[/url]
  [url=http://www.dvswss.com.au/]cheap golf clubs[/url]
  [url=http://www.nearshoring.ca/]http://www.nearshoring.ca/[/url]
  [url=http://www.florotel.fr/]http://www.florotel.fr/[/url]
  [url=http://www.ciobi.ca/]Ralph Lauren Canada[/url]
  [url=http://www.bilite.co.uk/]Michael Kors Bags UK[/url]
  [url=http://www.bilite.co.uk/]http://www.thebingoforum.co.uk/[/url]
  [url=http://www.bilite.co.uk/]Michael Kors outlet UK[/url]
  [url=http://www.leurrissimo.fr/]http://www.leurrissimo.fr/[/url]
  [url=http://www.marryinstyle.co.uk/]http://www.marryinstyle.co.uk/[/url]
  [url=http://www.villelumiere.fr/]http://www.villelumiere.fr/[/url]
  [url=http://www.voyagix.fr/]http://www.voyagix.fr/[/url]
  [url=http://www.edinburghonly.co.uk/]Louis Vuitton Outlet UK[/url]
  [url=http://www.swedishproducts.co.uk/]http://www.swedishproducts.co.uk/[/url]
  [url=http://www.edinburghonly.co.uk/]http://www.edinburghonly.co.uk/[/url]
  [url=http://www.redhavoc.co.uk/]Burberry Outlet UK[/url]
  [url=http://www.paninfo.com.au/]http://www.paninfo.com.au/[/url]
  [url=http://www.paninfo.com.au/]ralph lauren outlet australia[/url]
  [url=http://www.saad-france.fr/]http://www.saad-france.fr/[/url]
  [url=http://www.netevolution34.fr/]Isabel Marant Pas Cher[/url]
  [url=http://www.rmsolutions.ca/]wholesale golf clubs[/url]
  [url=http://www.yrhs.ca/]cheap golf clubs[/url]
  [url=http://www.dvd-foru.com/]dvd[/url]
  [url=http://www.anagallis.fr/]Christian Louboutin Pas Cher[/url]
  [url=http://www.bedrockdigital.com.au/]Christian Louboutin Australia[/url]
  [url=http://www.bumbleberryinn.ca/]Michael Kors canada[/url]
  [url=http://www.loyalistfarms.ca/]ugg canada[/url]
  [url=http://www.tac2012.ca/]new balance canada[/url]
  [url=http://www.lister-charles.co.uk/]Oakley Outlet Sale UK[/url]
  [url=http://www.ionengine.co.uk/]Oakley Sale UK[/url]
  [url=http://www.amazonails.co.uk/]Cheap Oakley Sunglasses[/url]
  [url=http://www.puredelight.co.uk/]Oakley Sunglasses Sale UK[/url]
  [url=http://www.bloodthelastvampire.co.uk/]http://www.bloodthelastvampire.co.uk/[/url]
  [url=http://www.cyprusrealtor.co.uk/]http://www.cyprusrealtor.co.uk/[/url]
  [url=http://www.chrisfaulkner.co.uk/]michael kors outlet uk[/url]
  [url=http://www.handydandy.ca/]http://www.handydandy.ca/[/url]
  [url=http://www.snapcornwall.ca/]Ralph Lauren Outlet Sale Canada[/url]
  [url=http://www.adrienmattenet.fr/]Ralph Lauren pas cher[/url]
  [url=http://www.alco-pack.com/]cheap golf clubs[/url]
  [url=http://www.jeanhurston.com/]wholesale golf clubs[/url]
  [url=http://www.jeremycunningham.co.uk/]cheap golf clubs[/url]
  [url=http://www.derbyjuggling.co.uk/]http://www.derbyjuggling.co.uk/[/url]
  [url=http://www.bamrico.com.au/]wholesale golf clubs[/url]
  [url=http://www.3gifts.co.uk/]Buy UK DVD[/url]
  [url=http://www.wickedwildweb.co.uk/]http://www.wickedwildweb.co.uk/[/url]
  [url=http://www.cbcornell.com/]http://www.cbcornell.com/[/url]
  [url=http://www.bluenilerestaurant.co.uk/]wholesale golf clubs[/url]
  [url=http://www.picdisk.co.uk/]http://www.picdisk.co.uk/[/url]
  [url=http://www.breastflow.co.uk/]http://www.breastflow.co.uk/[/url]
  [url=http://www.gvdirect.co.uk/]Ralph Lauren Sale UK[/url]
  [url=http://www.active8ukltd.co.uk/]Ralph Lauren Outlet UK[/url]
  [url=http://www.tewkesburyswimmingclub.co.uk/]ralph lauren outlet uk[/url]
  [url=http://www.tewkesburyswimmingclub.co.uk/]ralph lauren sale uk[/url]
  [url=http://www.tewkesburyswimmingclub.co.uk/]ralph lauren uk[/url]
  [url=http://www.tewkesburyswimmingclub.co.uk/]ralph lauren outlet online[/url]
  [url=http://www.westvillepkg.co.uk/]ralph lauren outlet uk[/url]
  [url=http://www.westvillepkg.co.uk/]ralph lauren outlet online[/url]
  [url=http://www.philsseoservices.co.uk/]hollister outlet uk[/url]
  [url=http://www.shodshillmillfarm.co.uk/]Michael kors outlet uk[/url]
  [url=http://www.shodshillmillfarm.co.uk/]Michael kors bags uk[/url]
  [url=http://www.shodshillmillfarm.co.uk/]Michael kors uk[/url]
  [url=http://www.shodshillmillfarm.co.uk/]cheap Michael kors[/url]
  [url=http://www.nuptialcelebrations.ca/]Michael kors canada[/url]
  [url=http://www.domainelucasdebar.fr/]ralph lauren pas cher[/url]
  [url=http://www.michelleford.ca/]canada goose jacket outlet toronto[/url]
  [url=http://www.r2records.co.uk/]Abercrombie and Fitch UK Outlet[/url]
  [url=http://www.kbam.com.au/]Ralph Lauren Australia[/url]
  [url=http://www.niketheones.com.au/]http://www.niketheones.com.au/[/url]
  [url=http://www.changesbristol.co.uk/]http://www.changesbristol.co.uk/[/url]
  [url=http://www.blog-deserts.fr/]http://www.blog-deserts.fr/[/url]
  [url=http://www.restaurant-surlaplace.fr/]http://www.restaurant-surlaplace.fr/[/url]
  [url=http://www.laghianda.ca/]http://www.laghianda.ca/[/url]
  [url=http://www.cfact.ca/]http://www.cfact.ca/[/url]
  [url=http://www.axis-froid.fr/]http://www.axis-froid.fr/[/url]
  [url=http://www.aedre.fr/]http://www.aedre.fr/[/url]
  [url=http://www.cubwolf.co.uk/]http://www.cubwolf.co.uk/[/url]
  [url=http://www.floralflairflorist.co.uk/]http://www.floralflairflorist.co.uk/[/url]
  [url=http://www.industryinsiders.co.uk/]http://www.industryinsiders.co.uk/[/url]
  [url=http://www.gilbertisdead.co.uk/]michael kors outlet uk[/url]
  [url=http://www.parkwardens.ca/]michael kors canada[/url]
  [url=http://www.nowcasting2009.ca/]http://www.nowcasting2009.ca/[/url]
  [url=http://www.landlordsos.ca/]http://www.landlordsos.ca/[/url]
  [url=http://www.woodsdyke-boatyard.co.uk/]http://www.woodsdyke-boatyard.co.uk/[/url]
  [url=http://www.estheti-chien.fr/]http://www.estheti-chien.fr/[/url]
  [url=http://www.manorfarmfoxholes.co.uk/]http://www.manorfarmfoxholes.co.uk/[/url]
  [url=http://www.penstemania.co.uk/]http://www.penstemania.co.uk/[/url]
  [url=http://www.173rd-praha.eu/]http://www.173rd-praha.eu/[/url]
  [url=http://www.crimonterotondo.it/]http://www.crimonterotondo.it/[/url]
  [url=http://www.elkinsmotors.co.uk/]http://www.elkinsmotors.co.uk/[/url]
  [url=http://www.properde.co.uk/]michael kors outlet uk[/url]
  [url=http://www.properde.co.uk/]http://www.properde.co.uk/[/url]
  [url=http://www.couriertravelclub.co.uk/]http://www.couriertravelclub.co.uk/[/url]
  [url=http://www.ntbarraschool.com.au/]http://www.ntbarraschool.com.au/[/url]
  [url=http://www.theaustraliacard.com.au/]cheap dvd[/url]
  [url=http://www.kennedystrang.com.au/]dvd Australia[/url]
  [url=http://www.gourmetads.com.au/]http://www.gourmetads.com.au/[/url]
  [url=http://www.greenagronomy.co.uk/]http://www.greenagronomy.co.uk/[/url]
  [url=http://www.networknirvana.com.au/]http://www.networknirvana.com.au/[/url]

 2. Q6oM5e7O zegt:

  waugho oakley sunglasses oo is selling a set of wedding chair signs that say “I Belong Wit cheap christian louboutin online h You” and “You Belong With Me.” She is asking $65.Have a wedding item for sale? Post it with pictures in the Weddingbee Classifieds, and you mig michael kors bags ht see it featured on the blog!Other great items for sale:L-O-V-E ceramic letter dis

 3. Cursist zegt:

  .

Trackbacks / Pingbacks

 1. Nieuw beleggingsjaar: 2011 | Beleggingsklok.nl

Geef een reactie