Sinterklaas maakt de balans op

Sinterklaas in de problemenOp de terugweg naar Spanje, werkt Sinterklaas zijn financiele administratie bij. Na het opmaken van de balans, blijkt het jaar 2010 ook voor de Sint en zijn team een financieel lastig jaar.

Meer uitgaven
Rekenpiet heeft berekend dat er dit jaar meer uitgegeven is aan Sinterklaas cadeaus. Terwijl in het jaar 2009 minder uitgegeven werd dan het jaar daarvoor, werd dit jaar weer een recordomzet door winkels en supermarkten behaald. Sint en zijn pieten kochten dit jaar ook weer veel via internet. Afgaande op de uitgaven voor Sinterklaas, heeft de economie zich dus weer herpakt na de crisis.

Duurdere chocoladeletters
Nog een tegenvaller voor de Sint: een belangrijke ingrediënt voor chocoladeletters is flink duurder geworden. Sinds eind november is de prijs van cacao op de wereldmarkt namelijk met bijna 10% gestegen. Niet omdat de goedheiligman in de laatste week voor zijn verjaardag nog een flinke voorraad opkocht voor de chocoladeletterproductie. Oorzaak van de stijging was de uitslag van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Ivoorkust is de belangrijkste exporteur van cacao en is goed voor een derde deel van de wereldwijde productie van het goedje. In dat land is nu politieke onrust ontstaan omdat beide deelnemers van de presidentsverkiezing claimen dat zij de rechtmatige president van het land horen te zijn. Gevreesd wordt dat de onrust zal zorgen voor een lagere cacaoproductie en uiteindelijk zelfs tekorten op de wereldmarkt.

Duurdere pepernotenproductie
In een eerder artikel (september: Graantje meepikken) beschreef ik al dat de prijs van tarwe wereldwijd gestegen was door tegenvallende oogsten. Sindsdien is de prijs nog wat verder opgelopen. De afdeling pepernotenproductie had dit jaar dus te maken met hogere kosten. Ook de inkooppiet van de afdeling suikergoed had slecht nieuws. Sinds vorig jaar december is de prijs van suiker met maar liefst 32% gestegen.

Financiële problemen
Sinterklaas heeft afgelopen jaren financieel gezien al verschillende problemen te verwerken gekregen. Zo werd zijn kasteel in Spanje flink minder waard na het knappen van de vastgoedbubbel aldaar. Hij moest eerder dit jaar nog vrezen voor zijn spaargeld toen de banken in Spanje op het randje van faillissement verkeerden. En nu heeft hij dus weer te kampen met hogere grondstofprijzen.

Beleggingspiet
Hopelijk heeft de Sint een slimme beleggingspiet in dienst. Met een belegging in grondstoffen zou afgelopen jaar namelijk juist geprofiteerd zijn van de stijgende prijzen voor o.a. graan, cacao en suiker. Die beleggingspiet zal Sinterklaas ook wijzen op de recordniveau van de goudprijs. De massief gouden staf van Sinterklaas is sinds het begin van dit jaar namelijk met 37% in waarde gestegen (in euro’s). En deze gouden staf kan komend jaar makkelijk nog meer waard worden als de Amerikaanse Centrale Bank en de Amerikaanse overheid voor Sinterklaas blijven spelen. De almaar oplopende schulden waarmee zij de huidige stimuleringsmaatregelen financieren, wakkeren wereldwijd de vraag naar goud aan. Meer daarover in een volgend artikel.

Heeft u een vraag over beleggen? Mail dan naar vanDal@invest.nl. Wellicht is uw vraag ook interessant voor anderen.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

1 reactie

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie